facebook
Rozumiem Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z witryny wyrażasz zgodę
na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies.
mapka Kazanów Przyłęk Policzna Zwoleń Tczów

Konkurs „Najsmaczniejszy chleb tradycyjny lub wieloziarnisty powiatu zwoleńskiego w 2017 roku”

2017-08-03
A- A +A

Regulamin konkursu

„Najsmaczniejszy chleb tradycyjny lub wieloziarnisty powiatu zwoleńskiego w 2017 roku”

 

I.             Organizatorem konkursu jest Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych, Powiat Zwoleński oraz gminy wchodzące w skład powiatu zwoleńskiego.

 

II.          Cele konkursu:

1)    prezentacja najlepszych i najsmaczniejszych chlebów wypiekanych na terenie powiatu zwoleńskiego,

2)    wymiana doświadczeń pomiędzy piekarzami z terenu powiatu zwoleńskiego,

3)    kultywowanie i upowszechnianie tradycyjnych metod wypieku chleba,

4)    promocja zdrowej żywności,

 

III.       Uczestnicy konkursu.

Konkurs zostanie przeprowadzony wśród trzech grup uczestników:

1)    piekarnie wypiekające pieczywo na terenie powiatu zwoleńskiego,

2)    koła gospodyń wiejskich, zespoły ludowe i folklorystyczne, stowarzyszenia i inne organizacje pozarządowe z terenu powiatu zwoleńskiego,

3)    osoby fizyczne zamieszkujące na terenie powiatu zwoleńskiego.

 

IV.  Warunki uczestnictwa.

1)    Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest dokonanie zgłoszenia na karcie zgłoszenia stanowiącej załącznik nr 1 do niniejszego Regulaminu w terminie do dnia 21 sierpnia 2017 r., a następnie dostarczenie w dniu 23 sierpnia 2017 r. zgłoszonego do konkursu chleba.

2)    Kartę zgłoszenia należy doręczyć lub przesłać do Starostwa Powiatowego w Zwoleniu, ul. Wł. Jagiełły 4, pok. 10, e-mail: sekretarz@zwolenpowiat.pl

3)    Zgłoszony do konkursu chleb należy dostarczyć w dniu 23 sierpnia 2017 roku do sali narad Starostwa Powiatowego w Zwoleniu, ul. Wł. Jagiełły 4, do godz. 830.

4)    Każdy z uczestników może zgłosić do konkursu jeden chleb (tradycyjny lub wieloziarnisty).

 

V.         Ocena.

1)    Wybór najsmaczniejszego chleba w każdej z trzech kategorii uczestników będzie dokonany przez komisję konkursową, w skład której wejdą: dwóch przedstawicieli Starostwa Powiatowego - jeden z nich jako przewodniczący komisji, po jednym przedstawicielu z każdej z pięciu gmin powiatu zwoleńskiego, wyznaczonym przez Burmistrza/Wójta, przedstawiciel Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych.

2)    Ponadto komisja przyzna II i III miejsce w każdej kategorii uczestników.

3)    Zwycięzca w każdej kategorii otrzyma nagrodę, a jego chleb tytuł: „Najsmaczniejszy chleb tradycyjny powiatu zwoleńskiego w 2017 roku” lub tytuł: „Najsmaczniejszy chleb wieloziarnisty powiatu zwoleńskiego w 2017 roku”.

4)    Laureaci konkursu, którzy zajmą II i III miejsce w każdej kategorii otrzymają pamiątkowe dyplomy, a w miarę możliwości także nagrody.

5)    Organizatorzy konkursu mogą podjąć decyzję o przyznaniu miejsc ex aequo w przypadku otrzymania przez uczestników konkursu takiej samej liczby punktów lub zarządzić dodatkową ocenę.

6)    W przypadku zbyt małej liczby zgłoszeń do konkursu w poszczególnych kategoriach organizatorzy zastrzegają sobie prawo połączenia kategorii uczestników i wyłonienia wspólnych laureatów.

7)    Kryteriami oceny będą:

a)     wykorzystanie pełnowartościowych/ekologicznych składników,

b)    walory smakowe,

c)     walory estetyczne/wygląd.

 

VI. Oficjalne ogłoszenie wyników i wręczenie nagród odbędzie się w dniu 27.08.2017 r. podczas Zwoleńskiego Festiwalu Chleba – XIX Dożynek Powiatowych – Zwoleń 2017.


KARTA ZGŁOSZENIOWA NA KONKURS

Program Regionalny - Mazowsze Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2007-2013.

dla rozwoju Mazowsza